Värdar

Eva Vargas S.

Jag är uppvuxen i Ockelbo och har sedan ”barnsben” ett stort intresse och naturligt förhållande till djur och natur. Mina absoluta favoriter är lodjuret och geparden. Jag skulle gärna se att en lo kunde komma och gå här hos oss på Vargas.

Vid ett par tillfällen, under vardera några år, arbetade jag som ”camp master” i Vietnam och Angola där jag bl.a. förestod köket. Erfarenheterna, färdigheterna samt förtjusningen i att laga och servera god mat, gör att det är jag som står för ”kockandet” här på Vargas Vildmarkslodge.

Redan innan vi blev ägare till lodgen år 1999, tillbringade jag under nästan 10 års tid, större delen av min fritid och hela semestrarna här. Dagen då vi köpte den var det som att komma hem för mig.

Jag är utbildad karttekniker och har arbetat på Lantmäteriet i olika befattningar med kartframställning. Kartor är en del tillvaron här, och de kunskaperna är ovärderliga för grundtanken i våra arrangemang.

Håkan Vargas S.

Jag är uppvuxen i Gävle och sedan unga år har jag alltid varit ute i skog och mark. Flugfiske och naturfotografering var i många år mina stora intressen.

I botten är jag byggnadsingenjör, men mitt fotointresse resulterade så småningom i jobb på Lantmäteriets bildenhet. Det jobbet hade fördelen att jag kunde tillbringa värdefull tid ute i markerna.

Av alla skogens djur har brunbjörnen fascinerat mig på ett alldeles särskilt sätt. Jag föresatte mig att lyckas ta bilder på björn i mitt eget landskap – 1993 fick jag dem. Efter det har det blivit många björnmöten.

Idag är mitt fotograferande en del av mitt jobb. Under årens lopp har jag producerat ett 20-tal utställningar och medverkat i olika media, TV och radio. 2015 kom jag ut med boken – ”Björnarnas berg”.

Här på Vargas Vildmarkslodge, förutom att jag äger anläggningen tillsammans med min fru Eva, gör jag det mesta – från att vara servitör till björnguide.