Havsörn 2 timmar från Stockholm/Sundsvall

Vi har under många år utfodrat och fotograferat skogens och bergens örn – kungsörnen. Nu har vi, efter flera års rekognoserande, även byggt ett gömsle för att kunna ta del av havsörnarnas liv. Vi har byggt det i havsörnens rätta miljö – ute vid havet bland öar, kobbar och skär med öppet hav i bakgrunden. Vi har lagt fokus på att få se havsörnar i luften och kunna få bilder på örnar som flyger. Gömslet ligger skyddat på en ö strax utanför ett litet sund så vid öppet vatten är det en kort båttur (15 min.) som gäller. Vintertid företar vi en vandring över isen (10 min.)

Örngömslet

Gömslet är komfortabelt och välisolerat, utrustat med gasolkamin, bra stolar, sköna sängar med sovsäckar som klarar några minusgrader, kuddar och filtar samt avskild del med separationstoa. Stora tonade 3-glasfönster som örnarna inte ser igenom. Vill man inte använda en av kameragluggarna kan tygstruten avsedd för objektivet bytas ut så att man får extra fönster.

För fotografer kan vara bra att veta att det alltid sitter attrapper i fotogluggarna som gör att fåglarna inte ser skillnad när någon form av kameraobjektiv sitter där. Dessutom sitter fästena för kamerautrustningen så att alla rörelser sker inne i gömslet – inget objektiv som rör sig på utsidan! Man har minst 2 fotogluggar per person – den ena med sinnrik upphängningsanordning för kamera och objektiv som gör det möjligt att kunna röra utrustningen i alla ledder. Dessutom sitter den i huvudhöjd så att man enkelt och snabbt kan följa örnarna i luften. Har man 2 objektiv (med eller utan kamerahus), monterar man ett av dem på ledad arm på vilken man monterar egen medhavd kulled.

Örnskådning Upplägg & Pris
Period:  Nov – Mars
  • Ankomst till Gävle (träffas vid jvg-stationen)
  • Färd vidare med bil, 20 min.
  • Vandring eller skoter/4-hjul. (beroende underlag), 15 alt. 5 min.
  • Båt eller vandring (beroende på isförhållande), 15 alt. 20 min.
  • Vistelse & Övernattning i gömslet
  • Skådning/fotografering
  • Återfärd

Guide lämnar och hämtar vid gömslet
Egen kost medtages
Vi tillhandahåller hett vatten i termos

OBS! Kom även ihåg att ta med kulled om du/ni har flera kameraobjektiv som ska användas.


Örnskådning pris per person och dygn:

2150:-


Om önskemål om hotellövernattning (före eller efter gömslevistelse) finns, står vi gärna till tjänst – vi har förslag på bra boende till bra pris.