Björnskådning i Hälsingland

Björnskådning med mer än 25 års erfarenhet

Under mer än 25 år har vi utvecklat Sveriges bästa björnskådning och möjlighet att uppleva/fotografera vårt största rovdjur. Med lärdom om björnarnas rörelsemönster och vanor har vi uppfört vårt gömsle i ett av deras kärn- o. reproduktionsområden.

Efter mer än 15 års verksamhet av björnsskådning på samma plats, har vi förtroendet att vara en del i deras vardag. Vår närvaro har, trots de överlägsna sinnen dessa djur blivit begåvade med, blivit något som både yngre och äldre björnar förstått.

Det gömsle som vi använder för vår björnskådning är placerat med stor omsorg för att ge dig som gäst mesta möjliga – inte minst som fotograf. Gömslet är komfortabelt och har mycket hög standard – finns avskild del med separationstoalett. Du har din egen ”vrå” med skön säng och sovsäck – kudde och filt, riktigt bra stol, eget fönster samt kikare att låna. Alla platser har specialutformad glugg genom vägg för kamera- eller tubkikarobjektiv. Här får även du med enklare kamera möjlighet till bra bilder. För fotografer kan vara bra att veta att vi använder ”bean bags” som stadigt underlag för kamera o. objektiv – stativ och andra arrangemang medför ofta ljud och olägenheter som viltet lätt uppfattar! Om väntan blir lång finns litet bibliotek med både böcker och tidskrifter.

Världens bästa björngömsle enligt BBC

Med kunskap om tidigare byggnationer av gömslen samt om björnarnas beteende, har vi konstruerat vårt gömsle med specifika egenskaper så att björnar och annat vilt accepterar vår närvaro med allt vad det innebär. Eftersom björnar är nattaktiva har vi lagt gömslet på en plats där man har så mycket ljus som möjligt. Framför allt värdesätter fotografer detta. Gömslet ligger invid en naturlig glänta och liten myr med nära skog i fonden, det ligger även i rätt riktning beträffande kvällsljus.

Gömslet har utformats helt med krav på bästa fotografiska resultat och har av BBC:s filmteam utnämnts som världens bästa!

Normalt fotoavstånd till björnar: 75 – 5 m

Björngömslet

Det största problemet att komma vilt, och speciellt björnar in på livet, är lukten av människa. Gömslet har en konstruktion som gör att människovittringen försvinner från markplan och som gör att viltet inte uppfattar människor i sin omedelbara närhet. Ofta har vi björnar på 5-10 m avstånd. Lugnt och beskedligt rör de sig kring gömslet helt obesvärade. Du som gäst har gott om tid att studera dem och som fotograf få dina livs bilder.

För att locka björnar använder vi åtel. Det är daglig tillsyn och vi använder en teknik som behåller miljön kring gömslet.

Höga krav & hårda kriterier

Innan bygget av gömslet rekognoserade vi mycket, studerade kartor i olika varianter och vi hade erfarenhet från tidigare gömslen. Vi gjorde en kriterielista som blev 13 punkter och som skulle uppfyllas för det nya stället. Vi trodde aldrig att vi skulle hitta den platsen, men faktiskt – det ställe som björngömslet står på har alla de kvalitéerna! Det viktigaste är att det ligger i ett kärnområde för arten brunbjörn.

En annan mycket viktig aspekt är att kunna behålla vegetationen – björnar har en förmåga att nöta ner buskar och gräs så att allt blir brunt. Marken måste vara av den beskaffenheten att den ”håller” för björnarnas framfart. De har en förkärlek att gräva och böka – i synnerhet om någon ”godsak” legat där tidigare. Den ständiga närvaron av björnar ska inte synas på grund av sliten och nött mark. Vid gömslet har björnar lufsat i mer än 15 somrar och fortfarande ser det lika grönt och orört ut.
Mycket värt speciellt om man är fotograf.

Bekvämligheter & hög standard

Inne i gömslet har vi lagt möda på att ha verkligt bra bekvämlighet. Beträffande sängar och stolar – det är riktiga resårsängar som man sover kungligt i, … om man nu vill sova förstås? Vår och höst kan det vara bra – då kommer mörkret lite tidigare och nätterna blir längre. Sovsäckar finns, samt filtar och kuddar. Stolarna är sittriktiga för man blir sittandes i timtal – de har armstöd och högre rygg med stöd för nacke. Finns även uppblåsbara nackstöd för extra komfort. Golvet är täckt med matta, typ liggunderlag – mjukt för fötterna och tyst. Toalettutrymmet är en avskild del i gömslet – toaletten är av separationsmodell.
Våtservetter finns alltid till hands.

För att göra väntan lite kortare kan man läsa och bläddra bland böcker och tidskrifter – finns ett litet bibliotek.


Björnarnas berg

Området där björnskådningen bedrivs ligger i det södra kärnområdet för björn. Här är också deras reproduktionsområde, m.a.o. det område där föryngringarna sker. Det finns bra övervintringsplatser och många ställen där björnarna hittar föda. Platsen där vi har gömslet ligger sydväst på ett berg – vi kallar det för ”Björnarnas berg”. En av anledningarna att vi byggt det där är, att folket som vi pratat med i området berättat att där har det i alla tider funnits björnar. Man har sedan lång tid tillbaka alltid sett björnar, hittat iden och visten.

Tidigare fanns minst fyra kärnområden för björn, men i takt med att stammen ökat har två områden blivit ett. Hur många björnar som finns här är svårt att säga – det varierar år från år. Det kan bero på många orsaker – hur tillgången på föda ser ut är förmodligen det viktigaste. Finns en bra älgstam kan älgkalvar dra till sig björnar på vårkanten och blåbär är huvudföda en stor del av sensommaren.

Björnskådning, Upplägg & Pris
Period: Maj – Aug
  • Ankomst med information
  • Bilfärd ca. 10 minuter
  • Vandring till björngömslet, ca. 20 minuter
  • Björnspaning/fotografering
  • Återvandring till lodgen

Guide lämnar och hämtar vid gömslet
Egen kost medtages
Vi tillhandahåller hett vatten i termos


Pris. 2750 kr/pers. o. dygn

Boka din vistelse på

070-317 75 29

Vill du att vi kontaktar dig för bokning, använd formuläret.


Stannar du mer än ett dygn har du egen stuga för vila och sömn inför nästa natts björnskådning.